Hoe kan het dat de een sneller aankomt dan de ander?
15 juli 2022 
3 min. leestijd

Hoe kan het dat de een sneller aankomt dan de ander?

Iedereen is uniek

Iedereen is anders zoals je weet. Het is niet alleen de invloed van buiten wat je lichaam anders laat functioneren, het zijn ook de invloeden binnen in het lichaam die verstoringen kunnen veroorzaken.

Invloeden van buitenaf kunnen zijn stress, hoe goed/slecht je slaapt, hoeveel je in je jeugd hebt bewogen, was je als kind (te) zwaar, zittend of een actief beroep?

Invloeden van binnen zijn hoe je lichaam momenteel functioneert. Dat wil zeggen kan je lichaam goed omgaan met suikers, heb je een (te) hoge bloeddruk, hoeveel spiermassa heb je, heb je insuline resistentie, of heb je metaboolsyndroom?

De natuurwet van thermodynamica is een gegeven. Thermodynamica betekend: Energie gaat niet verloren, het neemt een andere vorm aan. Dit betekend dat wanneer je aankomt je meer energie tot je neemt dan je verbruikt. Dit heb je wellicht al eens eerder gelezen, maar hoe kan het dan dat de een sneller aan komt dan de ander.

Voorgeschiedenis

Hier komt de uitleg.... Er gaat vaak wel een voorgeschiedenis aan vooraf wat het meest aannemelijk is. Wellicht herken jij je hierin.

Je hebt in het verleden 2-3 diëten gevolgd, en met succes. Je wilde graag 10kg minder wegen. Je hebt je dieet gevolgd en na die tijd ben je weer gewoon gaan eten.
Het verdedigingsmechanisme van het lichaam is in werking getreden. Het lichaam wil namelijk helemaal niet afvallen. Dus als je na je dieet fase (12 weken of langer/korter) weer gaat eten als voor die tijd, dan kom je vaak weer snel aan, plus nog een beetje extra. Het lichaam heeft een korte tijd van schaarste gekend en zal zich daar tegen verdedigen.
Na het eerste dieet duur het vaak langer voordat je weer aan komt. Als je vaker diëten hebt gedaan gaat dit sneller.
Bovenstaande is één reden.
Hieronder een illustratie hoe dit werkt.

Zijn er nog andere redenen?

Nog een reden kan zijn dat je van een actief beroep naar een zittend beroep bent gegaan en je voedingsinname hetzelfde is gebleven, maar je verbruik van energie is verminderd. Dit kan zijn dat jij sneller aankomt dan anderen.

Een andere reden is dat je lichaam door de jaren heen minder goed met suikers om kan gaan. Daarmee bedoel ik ook de gezonde suikers die in fruit zitten of in bepaalde groentes, aardappelen, rijst & pasta's. Doordat je de suikers steeds minder goed kan opnemen in je cel blijven ze in de bloedbaan. Hierdoor zal je lichaam ze uiteindelijk als vetten gaan opslaan. Uiteraard is dit terug te draaien met een plan van aanpakKlaar om serieuze stappen te maken?

Er zijn 3 stappen hoe ik jou kan helpen…

 1. Lees meerdere artikelen op mijn blog om in grote lijnen de kennis tot je te nemen en stappen te zetten.
  In deze blogs staat niet alleen wat er met je aan de hand is, maar ook stappen die je kan uitvoeren om je gezondheid terug te krijgen en je weer zoals vroeger te voelen. Dat is vast 1 van de redenen dat je op mijn website aan het kijken bent.
 2. Ik kan je puur en alleen helpen met voedingsadvies
  Je kan hier alles over lezen op de voedingsadvies pagina. Dit is gericht op mensen die alleen met hun voeding aan de slag willen
 3. Wordt lid van de club!
  Ik doe dit al sinds 2015 en help mensen dagelijks om fitter, sterker en gezonder te maken. Je kan van mij verwachten dat ik je help met voedingsadvies en met training. Dit kan met Personal Training waarbij jij in je eentje alle tijd, aandacht en begeleiding krijgt toegespitst op jouw wensen. Houd je liever van groepstraining? Probeer dan of Small Group Training bij jou past. Wat voor optie je ook kiest.
  Je krijgt 100% aandacht & inzet van mij!

  Contact opnemen? Klik hier


Over de schrijver
Sinds 2015 ben ik al Personal Trainer. Dit is ontstaan uit het feit dat ikzelf veel te zwaar was. De interesse is hiervoor alleen maar toegenomen en uiteindelijk heb ik de stap gezet om mensen hiermee te helpen.