fbpx

Adiponectine: Het Hormoon van Vetcellen

Adiponectine is een hormoon dat verborgen zit in de vetcellen, ook wel adipocyten genoemd. Het speelt een belangrijke rol bij het in stand houden van verschillende metabole en cellulaire functies

(1.) In deze blog bespreken we de functies van adiponectine, de niveaus in het lichaam en hoe het de insulinegevoeligheid en ontstekingenbeïnvloedt.

 

Functies van Adiponectine

Adiponectine heeft twee belangrijke functies: insulinegevoeligheid en anti-inflammatoire effecten. Het beïnvloedt verschillende metabole processen en staat vooral bekend om zijn insulinegevoeligheid en anti-inflammatoire effecten (2.) Adiponectine speelt een belangrijke rol bij het reguleren van glucose in het lichaam. Het verhoogt de insulinegevoeligheid, wat betekent dat het helpt om insuline effectiever te gebruiken om de bloedsuikerspiegel te verlagen

(3.) Adiponectine heeft ook anti-inflammatoire effecten, wat helpt om ontstekingen in het lichaam te verminderen (4.)

Niveaus van Adiponectine

De niveaus van adiponectine variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals leeftijd, geslacht, body mass index (BMI) en levensstijlfactoren zoals dieet en lichaamsbeweging. Lage niveaus van adiponectine worden geassocieerd met obesitas, type 2 diabetes en hart- en vaatziekten (5.) Studies hebben aangetoond dat adiponectineniveaus lager zijn bij mensen met obesitas dan bij mensen met een gezond gewicht(5.) Regelmatige lichaamsbeweging en gezonde gewichtsverlies kunnen echter de niveaus van adiponectine verhogen (4.)

Adiponectine en Insulinegevoeligheid

Adiponectine speelt een belangrijke rol bij het reguleren van glucose in het lichaam. Het verhoogt de insulinegevoeligheid, wat betekent dat het helpt om insuline effectiever te gebruiken om de bloedsuikerspiegel te verlagen (3.) Insulineresistentie is een aandoening waarbij de cellen van het lichaam resistent worden tegen de effecten van insuline. Dit leidt tot hoge bloedsuikerspiegels, wat verschillende gezondheidsproblemen kan veroorzaken zoals type 2 diabetes. Studies hebben aangetoond dat lage niveaus van adiponectine geassocieerd worden met insulineresistentie

(3.) Daarom kan het verhogen van de niveaus van adiponectine de insulinegevoeligheid verbeteren en het risico op het ontwikkelen van type 2 diabetes verminderen.

Adiponectine en Ontstekingen

Adiponectine heeft ook anti-inflammatoire effecten, wat helpt om ontstekingen in het lichaam te verminderen (4.) Ontsteking is een natuurlijke reactie van het immuunsysteem op letsel of infectie. Chronische ontsteking kan echter leiden tot verschillende gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten. Studies hebben aangetoond dat lage niveaus van adiponectine geassocieerd worden met chronische ontsteking (4.) Daarom kan het verhogen van de niveaus van adiponectine helpen om ontstekingen in het lichaam te verminderen en het risico op hart- en vaatziekten te verminderen.

Conclusie

Adiponectine is een hormoon dat verborgen zit in vetcellen. Het speelt een belangrijke rol bij het reguleren van glucose in het lichaam, het verhogen van de insulinegevoeligheid, het verminderen van ontstekingen en het verminderen van het risico op verschillende gezondheidsproblemen zoals type 2 diabetes en hart- en vaatziekten. Regelmatige lichaamsbeweging en gezonde gewichtsverlies kunnen helpen om de niveaus van adiponectine te verhogen. Het is daarom belangrijk om een gezonde levensstijl te behouden om de niveaus van adiponectine binnen een gezond bereik te houden.

References

  1. Atlas Biomed. (2020). The Fat Cell Hormone: Adiponectin Levels And Functions. Retrieved from https://atlasbiomed.com/blog/adiponectin-levels-and-functions/
  2. Al-Daghri, N.M., Al-Attas, O.S., Alokail, M.S., Alkharfy, K.M., Hussain, T., Yakout, S.M., … & McTernan, P.G. (2019). Total adiponectin in overweight and obese subjects and its association with metabolic parameters in Arabs. BMC Endocrine Disorders, 19(1), 1-8.
  3. Cleveland Clinic. (2022). Adiponectin: What It Is, Function & Levels. Retrieved from https://my.clevelandclinic.org/health/articles/22439-adiponectin
  4. Kadowaki T., Yamauchi T., Kubota N., Hara K., Ueki K., Tobe K. (2006). Adiponectin and adiponectin receptors in insulin resistance, diabetes, and the metabolic syndrome. Journal of Clinical Investigation, 116(7), 1784-1792.
  5. Frontiers Media SA. (2020). The Important Role of Adiponectin and Orexin-A, Two Key Hormones for Metabolic Health: A Mini Review. Frontiers in Physiology, 11(356), 1-8.